Elektronika - tervezés, fejlesztés, gyártás Plomba Kapcsolat
Elektronika Kapcsolat

Tel: +36 70 330 4585

Elektronika tervezés, fejlesztés, gyártás szolgáltatások:Az általam ismert szakterületeken (egyeztessünk!) vállalom az elektronikával kapcsolatos ötletek, tervek kivitelezését, egyedi igény szerinti megvalósítását, prototípus készítését.

Kis és közepes bonyolultságú vezérlő- és illesztőpanelek készítése, szenzorok kezelése, adatátvitel és kijelzés a leggyakoribb megbízásaim. Az elterjedt egykártyás platformokhoz (Arduino, Rasberry), a felhasználó vagy fejlesztő által megálmodott kiegészítő áramkörök megtervezését és gyártását is vállalom. Ha gazdaságos vagy indokolt, akkor javíthatatlan, beszerezhetetlen áramkörök kiváltásával, helyettesítésének megoldásával is megkereshetnek. Több tesztelő és mérőáramkört is készítettem már.

A fejlesztés sok szakaszában tudok segíteni, a véleményezéstől kezdve, a konkrét áramköri és panel terv elkészítésén keresztül, a komplett szerelésig, bemérésig, illetve a vezérlő program megírásáig.
Igény esetén, prototípusok és kisebb sorozatok teljes gyártási folyamatát is végigviszem, az alkatrészbeszerzést és dokumentálást is beleértve.

Cégek, magánemberek és amatőrök megbízásait is elfogadom.

Néhány eddigi munkám címszavakban >>

Áramkör tervezés, kapcsolási rajz, alkatrészlista készítés


Az ötlet, és a működés elképzelése után, a megvalósítás első lépése egy teljes áramköri rajz készítése, amin szerepel minden szükséges áramköri elem, a pramétereivel együtt.

Analóg, digitális és vegyes felépítésű áramkörök tervezésében is van tapasztalatom. A kisebb teljesítményű mikrovezérlők (8 bites PIC változatok) alkalmazásában is jártas vagyok.

Fontos az alkatrészek és a csatlakozási pontok megfelelő kiválasztása, méretezése a feszültség és áram terhelésre, valamint a mechanikai igénybevételekre. A gazdaságos gyárthatóságot és az áramköri elemek beszerezhetőségét már a tervezéskor is igyekszem figyelembe venni.

Ha a feladat megkívánja (főleg analóg áramkörök esetén), és persze ha megoldható, akkor szükség lehet az áramkör teljes vagy részleges megépítésére egy próbapanelen, hogy az alkatrészek megfelelő paramétereit kikísérletezzük, így véglegesítve az áramköri rajzot.

Egy már elkészült (hozott) rajz esetén, szívesen vállalom annak átnézését, pontosítását, véleményezését is.

A kész kapcsolási rajz alapján készül egy alkatrészlista, az elemek típusával (méretével), értékével, pozició- és darabszámával. Ezzel indulhat az alkatrészbeszerzés és a gyártás.

Áramkör tervezési árajánlatot a feladat ismeretében tudok adni.

Áramköri terv ajánlatkérés

Vissza - Top
Mechanikai tervezés, doboz, előlap terv


Ha a tervezett áramkör önálló egységet képez, különösen fontos a fizikai, mechanikai kivitelezés megtervezése is.
A kezelő szervek, a visszajelző LED-ek vagy kijelző, a csatlakozási pontok, rögzítési igény, hűtés, IP besorolás, stb., mind befolyásolják a doboz választását, illetve az áramkör elhelyezését, kialakítását.
A gazdaságos gyárthatóság, az egyszerű szerelés lehetősége, és a mechanikai elemek beszerezhetősége is átgondolást igényel.
Ezek tervezésében, megoldásában is tudok segíteni.

FR4 (0,2-3,2mm vastag) üvegszálas lemezből készülő elő- és hátlapok, valamint mechanikai tartók, szerelőlapok kimarásához szükséges Gerber fájl készítését is vállalom.

Árajánlatot a feladat ismeretében tudok adni.

Mechanikai terv ajánlatkérés

Vissza - Top
Nyomtatott áramkör, NYÁK panel, PCB tervezés


Az áramköri elemek (tokozás, méret), a kapcsolási rajz és a mechanikai kivitelezés (beépítés módja, rögzítési pontok helye, körvonal, hűtés, stb) véglegesítése után, ezek ismeretében tudom elkezdeni egy nyomtatott áramkör - NYÁK panel, PCB - megrajzolását.

1 és 2 oldalas panelek tervezését vállalom, furatszerelt és SMD alkatrészekhez is. A megbeszélés szerint elvégzem a külön feliratok, extra kivágások elhelyezését. A panelgyártók ajánlásai alapján ügyelek a fólia szélességekre (áramterhelés), szigetelési távolságokra, a rögzítési pontok kívánt elhelyezésére, a megfelelő furatméretek és átvezetések kialakítására.

Főbb vállalási paraméterek:
maximális panelméret: 250x150mm
határidő: 5-10 munkanap - felület nagyságtól és sűrűségtől függően
áramköri rajz fogadása elterjedt kép vagy pdf formátumban
alkatrészlista fogadása elterjedt doc, kép vagy pdf formátumban
nagyfrekvenciás áramkörök tervezésében nincs tapasztalatom

NYÁK tervezés alapára: 110 Ft + ÁFA / forrasztási pont vagy furat

Az ár növekedhet nagy elemsűrűség, fél raszternél (SO tok) kisebb lábtávolságú IC-k és csatlakozók elhelyezésekor, speciális igények, hiányos alkatrészlista (kutakodás igény), sürgősség esetén.

Pontos PCB tervezés árat és határidőt az áramköri rajz és alkatrészlista ismeretében tudok adni.

A vállalási ár tartalmazza:
Gerber gyártófájlok elkészítése (fólia, lakk maszk, feliratok, kontúr)
fúrófájl - Excellon formátumban
beültetési rajz jpg, gif vagy pdf formátumban
fólia rajzolat jpg, gif vagy pdf formátumban

Legkisebb vállalási díj: 6.000 Ft + ÁFA

NYÁK tervezés ajánlatkérés

Vissza - Top
Panel, PCB beültetés, alkatrész beforrasztás, szerelés


Ha elkészült a nyomtatatott áramköri lap, akkor az alkatrészlista alapján begyűjtött alkatrészek, beültetési rajz szerinti beforrasztása következik. Az alkatrész beültetés után, vagy ezzel egyidőben történik az esetleges mechanikai szerelés (hűtőborda, szegecs anya, távtartó, stb) elvégzése. Ezeket a munkákat is vállalom, nagyobb mennyiség esetén, bevált partnerek segítségével.

Prototípus készítésekor és kis gyártási sorozatnál (főleg kisebb panelméreteknél) általában a kézi NYÁK beültetés a gazdaságosabb, és kevesebb technikai megkötöttséggel jár, mint a géppel végzett munka.

A PCB beültetés, beforrasztás ára függ az alkatrészek kivitelétől, a típusváltozatok számától, a teljes darabszámtól és a panel elemsűrűségétől. A mechanikai szerelés díja pedig a szükséges munkaóráktól.

A kézi beültetés előkalkulációs ára: 22 Ft + ÁFA / forrasztási pont

A NYÁK beültetés, beforrasztás díja nem tartalmaz alkatrészek beszerzésére fordított időt. Az alaktrészeket alaphelyzetben a megrendelő biztosítja, de külön megállapodás alapján az alkatrészbeszerzésben is tudok segíteni.

A panel beültetés ára csökkenhet, ha:
- nincs SMD1206 méretnél kisebb passzív vagy aktív elem
- nincs fél raszternél (SO tok) kisebb lábtávolságú IC, csatlakozó
- a panel viszonylag kis elemsűrűségű
- sok azonos típusú és értékű alkatrész található a panelon
- legalább 5 db-os rendelés van egyféle panelból

Pontos árat és határidőt az alkatrészlista és a panel ismeretében tudok adni.

A mechanikai szerelés óradíja: 4.000 Ft + ÁFA

Legkisebb vállalási díj: 4.000 Ft + ÁFA (forrasztás + szerelés)

Kábelkötegek és kábeles csatlakozók elkészítését is vállalom, illetve megszervezem a munka elvégzését.

Panel beültetés ajánlatkérés

Vissza - Top
PIC vezérlő program írás, programozás


Kis méretben, kevés alkatrésszel, hatékony és rugalmas áramkört építeni? Ehhez szinte nélkülözhetetlen egy mikrovezérlő. Az időzítéseket, a működés logikáját és paramétereit, analóg méréseket és illesztéseket, az adatok mozgatását mind megoldhatjuk akár már egy 8 lábú tok segítségével.

A Microchip PIC vezérlői közül a 12F, 16F és 18F-es sorozatot ismerem, az ezekhez való program írását tudom elvállalni.
Ha még nem eldöntött a választás, akkor a feladathoz általam jobban ismert, konkrét PIC típusokat ajánlok, ezek használatával hatékonyabb lehet a programfejlesztés. A program írása és tesztelése gyorsabb, ha már egy megépített áramkörben történik, így célszerű egy kész panelon végezni a programozást.

Hardver nélkül, áramköri rajz és a működési leírás (programterv) alapján is vállalom a programkészítést. Ekkor a lefordított HEX fájlt küldöm el a megrendelőnek, ő végzi el a program feltöltését és tesztelését.

Assembly nyelven (ASM) írom a programokat.

Árajánlatot a feladat ismeretében tudok adni.

PIC program ajánlatkérés

Vissza - Top
Néhány eddigi munkám címszavakban


autós biztonsági és kényelmi modulok (autóriasztó, indításgátló, központi zár vezérlő-illesztő, ablakemelő illesztő, akkufigyelő, időzített motor működtetés, mozgásérzékelő) - léptető motor vezérlés, szervó motor mozgatás, DC motor PWM vezérlés, szelep PWM vezérlés-szabályzás, kapu és tolómotor vezérlés, LED stroboszkóp, láng szimulátor, időzítő modulok, időrelé, PC-ről programozható frekvencia generátor, PC vezérlésű és önállóan működő teszterek, hálózati teljesítmény regisztráló, hőtechnika (ellenállás hőmérő, Maxim DS1820 hőmérő illesztés, szárítógép hőfok szabályzás, ventilátor vezérlés) vezetékes adatátvitel (RS232, RS485, SPI, I2C, 1-Wire), 125kHz RFID olvasó kezelése, iButton olvasás, fordulatszám mérés, LED-es és LCD kijelző kezelés, kódzár...

Vissza - Top
2002-2023 © Vilcomp Kft. - info@vilcomp.hu - +3670 3304585